Lottas Dagbok


Ögonmigrän..
16 juni 2008, 00:21
Filed under: Allmänt, Hälsa

.. kan man tydligen få.

Fredrik kom hem ikväll och vi var vakna ett bra tag efter att barnen hade somnat och kollade på bilder och sådant från Island. När vi satt i soffan och kollade på tv började jag plötsligt se så konstigt. Det var precis som att en kamerablixt hade `fastnat´ på ögat och inte ville försvinna. Taggiga prismamönster uppenbarade sig och personerna  TV-rutan hade bara ett öga och jag såg bara halva texten med ena ögat. Usch.. jag kände paniken komma krypande. Jag trodde att jag höll på att bli blind. Snart började liksom halva synfältet på det drabbade ögat att flimra. Det höll på så en stund för att sedan successivt bli bättre. Det tog kanske 20 minuter… eller en halvtimme allt som allt.. innan det kändes ganska normalt igen. Förtfarande är jag lite konstig men det är mycket bättre nu. Kanske en lite konstig känsla i huvudet en liten stund efteråt. Men ingen värk.

Jag har googlat det nu. Symptomen stämmer till 100% in på `migrän utan huvudärk´ eller så kallad auramigrän eller ögonmigrän. De flesta som jag läst om som drabbats av detta har fått halv panik första gången det hände. Liksom jag. Kanske ska man ha en lite sjukvårdskontakt i morgon ändå… Vi får se..

 

Annonser

74 kommentarer so far
Lämna en kommentar

MIgrän med aura kallas det. Och JAG har det nämligen. Exakt som det du beskriver. Trodde oxå jag skulle bli blind eller dö första gången jag fick det, men jag gjorde som du och googlade och fick mina svar. Sen har jag dessutom pratat med en läkare ang detta som faktiskt är vanligt och helt ofarligt. MEN otäckt !! Så du är inte ensam =) STOR KRAM från Maria

Kommentar av Maria

Tack för info! Har googlat massor nu och jag känner att jag är ganska säker på att det är det det handlar om.

Men jag fick ju ingen huvudvärk. Får du det?

Kram kram!

Kommentar av Lotta

Oj vad skumt!! Hoppas det inte är återkommande…

Kommentar av Barbamorsan

Fast det kan det nog vara om jag fattat det rätt. Tyvärr….

Kommentar av Lotta

Hej! exakt som du upplevde ögonmigränen,var det för mig när jag var i 18 års åldern..(är i dag 44 år)

Det var som jag blivit bländat av en stark lampa,kommer ihåg att jag blev jätte rädd då jag gick för att kolla ögonen i badrumsspegeln och till min förfäran knappt såg mina ögon pupiller för det var så suddigt.

Trodde precis som du att jag var på väg att bli blind…Flimmrandet med ”taggigt” olikfärgat ”glitter” i en halvmåne höll i sig ganska länge första gångerna ca 45 min…för att sakta avta i styrka o sen försvinna helt..

Talade om det här för min läkare som inte visste vad det var..

Såg på tv Doktorn för ett par år sen och fick ett namn på det : Ögonmigrän

Hon sa där ,att istället för att få huvudvärk så slår det sig på ögonen istället

När jag fick mitt andra barn 1991 så fick jag någon nässpray som jag skulle ta strax innan jag mjölkade ur modersmjölk med en maskin

och när jag fick ett anfall så tänkte jag att jag sätter mig o slappnar av med att mjölka ur och sprayade med utdrvningssparayen(den sätter i gång utdrivnings prosessen i brösten)

Då gick annfallet tbx direkt..Hann ha ett ögonmigränsanfall till när jag hade mjölkmaskinen och sprayet satte åter igen stopp direkt på flimmret

Tänkte att här var ju något som tog bort det obehagliga flimmret..Men la aldrig på minnet vad sprayet hette..

Under alla år sen 1981 kommer ögonflimmret regelbundet tbx..Håller i sig ca 20 min,kan känna av det strax innan det börjar i huvudet..

Men det skulle vara intressant att forska lite vidare på den här modersmjölks utdrivningssprayen

Som hjälpte mig på sekunden då jag sprayade upp den i näsborrarna..

Mvh Laila

Kommentar av Laila

Hej Laila!

Tack så jättemycket för din kommentar!

Sprayet du fick känner jag till. Det är Syntocinonspray som innehåller (kemiskt framställt) oxytocin som är ett avslappnande hormon som frigörs i kroppen då man ammar. Det kroppsegna oxytocinet frigörs av att den lilla bebisen suger på bröstet och gör att mjölken rinner till. Om man pumpar så som du gjorde så brukar man få sån spray för att ge tillrinningsreflexen en liten `knuff´. Jag har också haft sådan spray under amningsperioden då mitt andra barn var bebis då jag hade det lite stressigt och mjölken fanns men inte rann till. Mycket intressant att det hjälpte mot denna migränåkomma tycker jag!

Om man ska försöka att koppla ihop sprayet med ögonmigränfenomenet då.. Man säger ju att den största migränutlösande faktorn är stress vad jag förstår. Och sån där spray innehåller ju sådant som motverkar kroppens `tillbakahållande´ av modersmjölken vilket ofta beror på stresshormoner (adrenalin). Kan ske kan man hitta kopplingen där någonstans.. Observera nu att jag inte alls är medicinskt kunnig utan bara spekulerar fritt…

Jag fattade inte om du hade huvudvärken också? Jag hade ju inte det. Har bara haft ett anfall. Om du har huvudvärken.. hade du även den första gången eller har den kommit i följande anfall? Hur ofta brukar du ha anfall och kan du koppla ihop dem med någon särskild `aktivitet´ eller något?

Hoppas, hoppas, hoppas att du hittar tillbaka hit och svarar på mina frågor! Jag blev jätteglad att du tog dig tid att skriva en sån lång kommentar.Tack!

//Lotta

Kommentar av Lotta

Hej Lotta!

jag har aldrig fått någon huvudvärk när ”flimmret” kommer eller efter det ebbat bort..och senast jag hade det var för ca 1 vecka sen..satt och tog det lugnt på min altan då det började ,har läst att det kan bero på olika saker man ätit(som mögel ost och rött vin,vin har jag aldrig druckit och mögelost har jag ätit bara dom senaste två åren ) I år har jag nog haft ögonmigrän 2-3 gånger

Det kan komma vid alla möjliga tillfällen som att jag sitter i bilen,går och shoppar,sitter lungt och stilla eller med någon aktivitet värkar inte spela någon roll vad jag gör..

Ögonmigränen har ett eget liv 🙂

Ska börja skriva ner när jag haft det,och vad jag ätit dagarna innan(kan ju vara intressant att jämföra ”anfallen” när jag har många att jämföra med ..Ibland tycker jag det går långt mellan gångerna och ibland kan det återkomma med några dagars mellanrum…

Jag hade väll haft det här fenomenet i ca 15 år då jag vid något tillfälle nämde det för min äldre syster..Då talade hon om att även hon hade likadant..Våran mamma har det inte..vet inte om vår pappa hade det då han dog när jag var liten

Men man kan ju undra om det är ärftligt?

Syrran har haft glasögon sen tonåren och jag har haft super syn tills för 2 år sen då jag fick Gift struma…Så hur bra eller dålig syn man har värkar inte spela någon roll..

Mvh Laila

Kommentar av Laila

Tack Laila för värdefull information.

Min rädsla nu är att jag ska få huvudvärk nästa gång det kommer men det verkar som att man kan klara sig från det. Det där flimret kan man ju stå ut med nu när man vet att det inte är farligt..

mvh

Kommentar av Lotta

Hej,
you are not alone! och tack för era erfarenheter. Fick veta idag att jag tydligen har ögonmigrän. Andra anfallet på 3 veckor, förra gången ingen huvudvärk, men idag sänkt sedan 7 timmar tillbaka då det slutade blixtra. Konstig grej! Men tydligen inte farlig, bara obehaglig. Känns ju bra att veta att det försvinner efter ca en halvtimme. Jag har ingen aning vad utlösande faktorn var. Den här gången satt jag och stirrade framför datorn och var väldigt koncentrerad.

Kommentar av Fia

Hej,
Detta hände mig förra veckan och jag fick panik och sprang till cityakuten där jag fick träffa en ögonläkare direkt och jag förklarade symtomen. Han kollade mina ögon grundligt och hittade inget fel och kunde inte alls förstå vad det var. Nu har jag googlat och hittat det själv. Alla symtom stämmer med mig. Vad jag vill säga är att det är SKRÄMMANDE att en ögonläkare inte kan förstå en sådan här åkomma som tydligen är så pass vanlig. Kanske skulle lära läkarna att googla.. hihi! Nu är jag i alla fall hur lugn och glad som helst när jag inser att det ”bara” är ögonmigrän jag har som inte är farligt.
Kram på er alla andra ögonmigränare 🙂

Kommentar av Marie

Marie:

Skum läkare! Kram tebax..

Kommentar av Lotta

Tja! har samma åkomma! Får det i perioder men nu på sistone när jag fått en dotter har det blivit oftare! slipper oftast huvudvärken oxå! jag har haft detta sen jag var ca 17 år och nu är jag 28. Har det en gång i månaden i genomsnitt! trist…

Kommentar av staffan

Tack för din kommentar Staffan! Jag har fortfarande bara råkat ut för det en gång…

Kommentar av Lotta

Hej hej! Jag är 36 år och fick ögomigrän första gången för 4 år sen. De första åren var det inte så ofta men nu har jag sedan juni månad (nu e d okt) haft anfall ca 28 ggr. Nu börjar tom jag bli orolig. Ibland får jag även domningar i armarna vilket jag läst kan förekomma. Nån som har migrän så ofta? Kanske dags för ett läkarbesök.

Kommentar av kryddan

Fy vad jobbigt Kryddan! Jag tror du ska uppsöka läkare faktiskt….

Kommentar av Lotta

Första gången jag fick aurasymptom var jag gravid. Jag tar en huvudvärkstablett och går och lägger mig direkt. Jag får egentligen ingen huvudvärk, men blir håglös, seg och trött. Det brukar sitta i flera dagar och det är svårt att få något gjort. Senast tog jag det inte lugnt utan gick och tränade pump dagen efter, men det skulle jag inte ha gjort, flimret kom tillbaka och jag blev illamående och det kändes som jag inte kunde tänka. Jag ser min ögonmigrän som ett tecken på att jag ska ta det lugnare och inte prestera hela tiden.

Kommentar av Katarina

Katarina: Jag var ju också gravid då detta inträffade. Det har faktiskt inte återkommit sedan den enda gången. Dock hade jag haft en tung vecka när det hände. Jag tror också att det är stress- och ansträngningsrelaterat…

Kommentar av Lotta

Hejsan!
Gud vad skönt att veta att man inte är ensam.. Jag har nu konstaterat att mina synstörningar är ögonmigrän med hjälp av alla era inlägg. Det gör en lite tryggare måste jag säga när jag i snart 7 år har undrat över vad det är. Är 27år nu. Jag kopplade först attackerna till mina p-piller men du när jag bytt 100 gånger fattar jag att det är inte där felet ligger. Mina synbortfall vara också i ca 20-30 minuter och jag får oftast ingen huvudvärk efter men känner mig tung i huvudet. Det kommer ofta efter jag kännt mig stressad eller sovit spänt, bitit ihop käkarna osv. Jag kan också tillägga att jag tror att det har sambant med min panikångest då jag alltid är spänd i nacke och axlar och stress är något jag kämpar med och mer eller mindre lärt mig leva med. Är det någon där ute som vet något bra man kan göra mot det. Det enda jag kan göra när det sker är att ligga ner och blunda, helst i mörker tills det går över. Äter sällan piller men ibland tar jag voltaren mot rygg, nacke och axlar men tycker inte att det hjälper nåt vidare plus att biverkningarna är dålig mage.

Kommentar av Helena

Hej Helena! Välkommen hit!

Skönt att du fått svar på lite frågor här…

Kommentar av Lotta

Hejsan! jag har en fråga… kasnke någon kan svara, jag hoppas på det. Jag har ju diagnoserat mig själv till ögonmigrän men inte fått något från läkare och jag nu när jag var hos barnmorskan och skulle ha p-piller så frågade hon om jag har migrän. Jag berättade om mina symptom och jag fick pillerna men annars får hon inte skriva ut p-piller om man lider av migrän. Är det något som har erfarenhet av detta? Tacksam för svar…
MVH Helena

Kommentar av Helena

Hej Helena! Jag har ingen aning faktiskt. Det beror ju på anledningen till att hon inte får skriva ut.. Märkligt att du fick dem ändå. Ett hett tipps kan ju vara att ta reda på varför man inte ska äta å-piller om man har migr-n. Om det kan vara farligt..

mvh

Kommentar av Lotta

Hej!
Jag fick precis samma symptom när jag var gravid! Dock konstaterades (i efterhand) att jag är väldigt känslig för blodtrycksförhöjningar och redan en liten höjning kan resultera i att trycket i ögat förändras och att synnerven inte får tillräckligt med blod = synbortfall, aura, taggiga mönster etc. Tydligen är detta jättefarligt och kommer noga kontrolleras vid nästa graviditet (blodtrycket alltså)….så med tanke på att ni också varit gravida första gången det har hänt, rekommenderar jag er att noga kolla blodtrycket! MVH

Kommentar av Linda

Hej Linda!

Jag hade bra koll på trycket under graviditeten och hade aldrig högt faktiskt. Men jag vet att synförändringar hänger ihop med havandeskapsförgiftning..

Tack för din kommentar!

Kommentar av Lotta

Tack för tipset.. Jag har varit hos farbror doktorn nu och fått en tid till ögonläkaren så vi får se vad som händer efter det. Jag skriver här efter besöket angående p-piller, ifall det är någon annan som undrar i framtiden… Blev i alla fall rekomenderad till att INTE börja äta pillerna förränn jag fått diagnos.
MVH Helena

Kommentar av Helena

Hej allesammans. Sitter och läser era inlägg om ögonmigrän. Jag vill bara uppmärksamma er på att dessa symptom är rätt vanliga tecken på BORRELIA! Borrelia är en sjukdom som är väldigt nertystad i Sverige men som är fruktansvärt många som lider av utan att veta om. Är själv precis nere i Tyskland för behandling av sjukdomen, i SVerige hade jag alla möjliga diagnoser men det var en solklar neuroBorrelia och jag har nu inlett behandling. Vill bara uppmana er med symptom som detta att läsa på svenska Borreliaföreningens sidan (kolla symptomlistan) http://www.borrelia-tbe.se , så bli inte biten av fel fästing i sommar, skapar stora problem, observera att många människor märker inte ens bettet, det behöver inte ge en klassisk ”röd ring” och framförallt, de svenska blodproverna är mycket otillförlitliga. Så man kan lida av Borrelia utan att proverna visar det! Jag hoppas att jag hjälpt någon med dessa rader , jag träffade nämligen en 17 årig pojk med dessa ovan beskrivna problem på kliniken här nere, hade iof mer symptom än detta. Ha det gott allesammans! // Fredrik

Kommentar av Fredrik Johansson

Tack för din kommentar Fredrik. Tänkvärt.

Hoppas att behandlingen ger resultat!

//Lotta

Kommentar av Lotta

Hej,
jag har haft ”ögonmigrän” som det tydligen kallas, under 20 års tid, men jag har nästan alltid fått migrän efter att synrubbningarna har försvunnit. Mina synrubbningar börjar alltid med att jag inte kan läsa eller se det som är i centrum av synfältet, det är som att det sitter en vatten droppe i mitten. Sedan så börjar det att flimra med olika färger i periferin av synfältet. Detta har jag haft 1-2 gånger i månaden förr.
Men efter att jag nästan helt slutat med att äta kolhydrater sedan 1,5 år tillbaka så har jag bara haft det 1 gång, och utan att jag fick migrän efteråt. Så det är ett tips för alla med migrän, dra ner på kolhydraterna, på den här länken finns det mycket tips och andra hälsovinster att läsa om, http://kolhydrater.ifokus.se/

Kommentar av Peter Nilsson

Tack för tipset Peter!

Jag har inte råkat ut för det där fenomenet mer än en gång ännu sålänge. Så för egen del är det lugnt. Däremot verkar det (tror jag med anledning av detta, efter snart ett år, fortfarande levande inlägg) som att det finns många som har problem med ögonmigrän.

Som sagt; Tack för din kommentar!

Kommentar av Lotta

Aha, så det är ögonmigrän det heter. jag har fått det då och då i flera år. Det flimrar och sen blir det blurrigt/grått. Det brukar faktiskt komma oftast när jag skurar golv – alltså att jag böjer mig framåt men har huvudet böjt bakåt. Det kanske har med tilltäppt blodflöde upp till hjärnan att göra.

Kommentar av Johnny

Hej Johnny! Tack för din kommentar 🙂

Kommentar av Lotta

Att det är så vanligt!
Jag fick mitt första synbortfall när jag väntade vårt fjärde barn, och var helt säker på att jag höll på att dö.Sedan var det lugnt några år, och kom tillbaka vid nästa graviditet. Och nästa…
Därefter har jag fått flimmer för ögonen, och bortfall av delar av synfältet med ojämna mellanrum. Kring jul hade jag 1 g/vecka i sex veckor. Det var jobbigt. Ibland får jag jätteont i huvudet efteråt, men vissa gånger inte alls. Men jag känner mig alltid dämpad en tid.Tror det hänger ihop med mycket stress. Men det känns ändå gott att veta att det inte är något farligt. I början, efter första anfallet, vågade jag knappt gå hemifrån. Tänk om det kom igen – och jag kanske körde bil! De första gångerna kunde jag inte heller prata riktigt. Jag fick inte alls fram det jag tänkte. Det var riktigt läskigt! Nu har jag lärt mig leva med det, och försöker slå ner på tempot lite, när det funkar.
Fast visst känner man paniken torna upp sig när de första tecknen kommer…

Kommentar av Anna

Hej Anna! Tack för din kommentar! Jag trodde också att jag var döende när det hände. Eller att jag fått hjärnblödning eller något. Jag var ju också gravid, och det har inte hänt sedan dess. Det var bara en gång.

//Lotta – bloggskrivaren

Kommentar av Lotta

Hejsa och TACK för infon.
Jag har haft liknande ”attacker” 2 gånger nu och började tro att jag hade en tumör i huvudet.
Sympomen stämmer exakt på det du berättar.
Så nu kan jag slappna av och bara låta det gå om.
Brukar du bli hemskt trött och slut efter en ”attack”??? Första gångern var jag helt slut hela dan efteråt.
Jag har ”vanlig” migän också. Men då blir det tunnelseende och huvudvärk. Med detta blir det bara på höger sida.
Sköt om dig!
Åsa

Kommentar av ÅSa

Hej Åsa!

Jag har ju bara råkat ut för detta en gång. Det var mitt i natten så jag minns inte om jag var trött. Men det var jag nog skulle jag tro.

Jag hade också bara på ena sidan. Men jag tror man kan få på båda..

//Lotta – bloggaren

Kommentar av Lotta

Hallå alla ögonmigränare!
Tänk vad saker det finns att ”få”! Jag hade aldrig hört talas om detta men har fått det flera gånger varannan vecka under våren… oftast medans jag står och föreläser!!! Lite jobbigt, men jag har lärt mig att ignorera och fokusera på det lilla synfält som finns kvar samtidigt som jag försöker verka helt oberörd och le inbjudande och intresserat, haha..

Första gången, i februari, kom jag till en ögonläkare som sa till mig att vara uppmärksam på om symptomen uppträdde som en ”gardin”, då det skulle kunna vara en permanent glaskroppsavlossning på gång (med skada på fästet alltså. Döm om min förvåning när jag sedan per telefon med ögonklinikens sekreterare vid SÄS fick veta att det är helt ofarligt och heter ögonmigrän, jaha… vad bra!

Hellre ögonmigrän än vanlig migrän! Lycka till!

Kommentar av Leni

Leni: Håller med. Först var jag jätterädd för att den där hemska huvudvärken skulle komma ‘nästa gång’. Nu har det inte blivit någon ‘nästa gång’ för mig. Däremot har jag hört att det finns en risk för huvudvärk då man väl fått ögonfenomenet .

Kommentar av Lotta

Hej!
Jag har skrivit tidigare här angående ögonmigrän, p-piller osv. Jag skulle till ögonläkaren sist jag skrev och nu har jag varit där och fick diagnosen ögonmigrän. Tyvärr så finns det inget man kan göra åt detta och man får lära sig att leva med det men det känns skönt att ha en diagnos i alla fall. Angående frågor om p-piller så sa läkaren att man ska vara försiktig med p-piller i samband med all migrän, jag tyckte att läkaren i sig var stressad och lite smått otrevlig och fick inte ut så mycket mer information om detta men jag valde att inte börja med pillerna igen då jag upplever synförändringarna oftare med dem än utan. Nu var det 8 månader sen jag åt p-piller och jag har inte haft någon riktig ”attack” sedan dess, men däremot har jag fortfarande flimmer i perioder nästan varje dag.
Hoppas att någon får svar på något av detta.
MVH Helena

Kommentar av Helena

Hej allesammans.

Måste bara återigen tala om att Bartonella alt Borrelia kan ge precis dessa besvär ni alla beskriver. Ingen som ifrågasätter hur detta bara kan uppstå? Ingen tanke på att det kan handla om en parasit som Bartonella eller Borrelia? Dessa kan ligga latent i kroppen för att sedan efter flera flera år ge symptom som ögonflimmer m.m.m.m.m.m.m.m Känner en kille med dessa symptom som precis som jag behandlas med antibiotika, som just har detta flimmer, han är 90% återställd från det nu………..

Bara en notis som kanske får någon av er att tänka i andra banor, läkarna sätter en diagnos med ett namn och många är nöjda med det, men vad är egentligen grundorsaken till besvären.

Ha det gott allesammans!

MVH Fredrik Johansson

Kommentar av Fredrik Johansson

Halloj allihoppa!

Jag tror att jag har fått ett par sk ögonmigrän attacker.
Det blir som om man har tittat in i solen för länge, som en kamera blixt som inte vill försvinna.
första gången jag fick det var i skolan, jag hade ingen aning om var det var för något, gick in på toaletten och tvättade ögonen med vatten, som jag trodde skulle hjälpa. Men det gjorde det såklart inte, det höll i sig i ungefär 15 minuter.

Sen är det andra saker som är konstiga med mina ögon, jag ser svarta saker i ögonvrån hela tiden, som om man ser i syne fast man inte gör det. t.ex. om man står och diskar, blir jag väldigt rädd ibland eftersom jag tror att det står någon i svarta kläder bredvid mig.

Kan detta vara ögonmigrän?

Mvh

Johan

Kommentar av Johan

Johan:

Kan vara. Jag tycker du ska boka en tid hos doktorn.

Det första du beskriver låter ju som ögonmigrän, men det där med svartisar i ögonvrån känner jag inte igen riktigt. Men det kan säkert vara olika.

Good luck!

Kommentar av Lotta

Hej på er alla! Är 41 år gammal, och har haft ögonmigrän sedan puberteten, med alla de symptom som ni beskriver. Har själv lagt märke till att hormonerna spelar en stor roll i det hela (mens, ägglossning o graviditet) En sak som hjälpt mig är intag av Beko Strong ( blandning av olika B-vitaminer) hjälper även vid vanlig migrän hos många. Vill ännu påminna er om att det är absolut ofarligt, men ack så obehagligt, så var inte rädda. Alltså, vårt sätt att få migrän men bara utan den svåra huvudvärken. Kramar

Kommentar av Mia

Hej! Några bilder på hur ögonmigrän kan yttra sig. Mina taggiga ringar är dock mycket vackrare – skimrar av färger.
step1
step2
step3

Finns att se på
ocular-migraine

Kommentar av Bertil

Hej Bertil!

Jag var inne och kollade på den där sidan igår. Det står en hel del intresssant där faktiskt. Bilderna stämmer ganska bra för hur det ser ut i ett stadie. Särskilt den första bilden. Men mina krumelurer brukar bli mer och mer färglada allt eftersom, så när man är i det stadie som den sista bilden beskriver då har taggarna alla regnbågens färger.

Kommentar av Lotta

по моему мнению: благодарю…

Kommentar av гей знакомства bdsm

Hej själv..

Kommentar av Lotta

Det är krumelurer, blixtrar, silvertrådar….you name it.Ofta kommer de på kvällen vid sovdags eller på morgonen när jag vaknar. Inte kul. Det värsta är med blixtrandet. Jag får rysningar och ångest.

Kommentar av Maral

hej,
fick ögonmigrän första gången för två veckor sedan, blixtrar, och allt, läskigt, nu är det slut
trodde jag, är 46 år och var skit rädd. har fortfarande huvudvärk, tandvärk, undrar varför, kan det vara stress, mat eller åldern eller mens.
det var verkligen läskigt,nu vet jag att det finns många som har den, tog en alvedon och vilade kunde se bättre efter en och halv timme.

take care, kram jossan

Kommentar av josephine jonsson

Jag fick min första attack när jag var runt 16-17 år ungefär (är 24 idag). Jag minns den fortfarande och blev väldigt rädd för att det var hjärnblödning eller något liknande. Det är först nu som jag verkligen har kommit fram till att det är det så kallade ögonmigränet för alla symtom stämmer till 100%.

Har dock haft två gånger när symtomen varit värre, en gång kräktes jag men blev som mest rädd när jag satt vid datorn för några år sedan och kom på att jag inte förstod vad jag läste, jag väckte morsan som fick ringa sjukan, jag skulle själv förklara hur jag mådde för sjuksköterskan men trots att jag hade ord uppskrivna på lapp kunde jag inte uttala dom in på sjukhus for jag livrädd för den där hjärnblödningen igen…men efter kanske 20 min. när det lugnat ner sig kom ju det där flimret och då förstod jag.

Sry för ett långt inlägg men skönt att man vet vad det är.

Kommentar av Alex

Hej,

Vilken lång tråd..!

Är det någon som prövat Zomig Nasal?
Jag har haft ögonmigrän till och från i 15års tid.
Nu har det gått över till ”bara” ögonflimmer och en ”tung hjärna”.

Jag har i 1½ vecka fått flera anfall.

Börjar bli less!

Läste att mögelost kunde vara en trigger, har faktiskt ätit sås med ädelost i.

Läste också om sprayen som togs för att få igång mjölken… Slog mig då att det kanske funkar med Zomig Nasal.

Tack alla!

Kommentar av Klas

Nej! Inte prövat…

Kommentar av Lotta

Hej!
Tror inte att det funkar med Zomig Nasal… Har haft ögonmigrän i över 6 år, har periodvis väldigt många anfall (6-8 anfall per dag) och nästan alltid utan huvudvärk. Har en jättebra läkare som har hjälpt mig mycket, han säger att inga av migränmedicinerna som finns hjälper mot ögonmigrän eller aura-fasen i ett migränanfall. Istället får man medicinera i förebyggande syfte, tex betablockerare som Inderal. Det äter jag, lite besvärligt eftersom det är blodtryckssänkade medicin och jag har lågt blodtryck från början… Men, man får ta det onda med det goda. Fast det där med den andra sprayen är riktigt intressant…
Häftigt att tråden fortfarande är igång!

Kommentar av *kickan*

Sitter med avtagande ögonmigränanfall just nu för andra dagen i rad. Igår vaknade jag med synfältsbortfallet. Första gångerna detta fenomen dök upp så var det inte bara synen och blixtrarna som fanns där. Utöver det så somnade vänstra handen och nästippen totalt bort. Allt som allt satt dett i 1-2 timmar. Snabbt till sjukhuset för obersvation, röntgen mm. Själv var jag helt säker på att det var hjärnblödning men så till slut dök en ögonläkare upp och stämde av alla symptom och satte diagnosen – ögonmigrän. Har det inte så ofta men varje gång jag dricker soppor för viktminskning så dyker det upp som på beställning. Så helt klart när kroppen ansträngs mer än normalt så är det en utlösande faktor. Nu undrar jag om någon mer har upplevt detsamma,
ha det bäst, hälsningar Annica

Kommentar av Annica i Uddevalla

Skönt att se att man inte är helt ensam om en åkomma som det här… Känns dock lite oroande att man inte genomfört någon forskning angående behandlingsmetoder. Skulle tro att läkaren hade kollat konstigt på mig om jag föreslog ammningssprayen:O) (är m/41 år). Hoppas att ni andra som skrivit här hittar en lösning på problemet som hjälper för er. Har själv försökt med både avslappning, spikmatta(!?), massage och andra metoder men inte fått någon lindring. Har haft besvär i ca 2 år nu, nästan dagligen. Om det är någon som har ytterligare tips så är jag tacksam för allt…
Ha en bra dag.
//Pysen

Kommentar av Pysen

Hej igen,

Jag bytte kontor, kanske hjälper. (gjort det hittills)
Jag misstänkte mögel i innertaket ovanför mitt skrivbord.

Zomig Nasal funkar nog inte, å priset gör att man inte bara prövar. Sjukt dyrt!

Pysen, fundera över om du kanske har mögel i huset eller lägenheten.

Jag har ikväll ätit gorgonzolasås, ska bli intressant å se om jag får problem.

Kommentar av Klas

Hej allesamman! Det var en väldig massa människor som har ögonmigrän. Det som oroar mig,och jag vill nu inte skrämma någon, men det är en läkare som har uttalat sig om detta. Det är inte helt riskfritt med ögonmigrän om man har auraupplevelser. Jag själv har också fått diagnosen ögonmigrän och det känns inte bra. mvh.A-K

Kommentar av Anne-Marie karlsson

Är också en ”ögonmigränare” Till AK:Smart att
varna och skrämma utan att förklara hur och varför!!!!
Jag har haft ögonmigrän sedan -93 till och ifrån, ofta nu, ska till neurolog nästa vecka.(men gjorde en MR röntgen för 3 år sedan som var fin) Har fått akupunktur 6 ggr. Attackerar problemet från flera håll.Hör av mig och berättar hur det går
Eva-Li

Kommentar av Eva-Li

Jag har också ögonmigrän. Första gången jag fick det trodde jag att jag höll på att bli blind eller hade en hjärnblödning. Min läkare säger att det oftast beror på stress (efter perioder av hög prestation) och för lite sömn. Akupunktur hjälper tycker jag (för att stressa ner)..främst är det kroppen som signalerar att vi ska ta det lugnt och varva ner 🙂

Kommentar av Maggis

ps jag tror inte att ögonmigränen i sig är farlig, nåt som däremot inte alls är bra för kroppen är stress (den främsta orsaken) 😦

Kommentar av Maggis

Hejsan…jag har precis opererat min ögon med laser för att slippa glasögon…ca 6 veckor sedan. Har haft väldigt jobbigt med huvudvärk förut men har fått klart för mig att jag inte har haft någon migrän. Men precis som ni andra beskrev det så hände det för mig med i fredags, fick panik och började tjuta och böla, var livrädd att bli blind eller något. Ringde kliniken för att efter en ca 40 minuter senare bli uppringd av en ögonläkare som förklarade detta för mig, och han sa att så fick du huvudvärk efter 20 minuter men det fick jag inte utan den kom efter ca en timme och satt sedan i ett bra tag :(Detta var väldigt ledsen och jag vet inte varför detta uppstår, Jag var otroligt arg typ en 20-30 minuter innan jag fick ett anfall så kanske uppkom det av det? Det var skönt att läsa om er andra 🙂

Kommentar av Petra Österberg

Hej!

Jag har haft ögonmigrän i ca 20 år och samtidigt haft panikångest, därför tror jag också att det beror på stress, eller som i mitt fall ett födelsemärke på näthinnan som jag har och som kan ge dessa auror. Har man ögonmigrän på ett öga så kan auran bero på ett fel framför synervskorsningen som i mitt fall näthinnan. Jag får också ont i ögat och neråt kinden i samband med migränet, men jag får inte ont i huvudet.

Hälsningar
Ann-sofie

Kommentar av Ann-sofie

Hej på er alla!

Jag har nu varit migränfri i 3½ vecka!
Tror att det beror på att jag har slutat att äta banan. Tills motsatsen bevisas kommer jag inte att äta en endaste banan till.

//Klas

Kommentar av Klas

Har ätit p-piller i 2 år och inte haft ett enda ögonmigränanfall under den tiden. Nu har jag slutat med mina piller (två veckor sedan) och i gårkväll började det flimra igen…konstigt eftersom läkare varnar för kombinationen p-piller – migrän..

Ögonmigränen har jag haft från och till i ca.20 år. Med och utan huvudvärk, ibland under en stressig period i mitt liv (jobbade natt) även med domningar, det var obehagligt.. 😦

Kommentar av Hanna

Intressant att rökning och koffein kan trigga ögon migrän. Jag tycker mig se ett samband.

Kommentar av Christian

Hej lotta

Kommentar av Lid

Angående ögonmigrän har du haft det fler gånger ??

Kommentar av Lid

Jag har haft det ett par gånger..

Kommentar av Lotta

Tar du medicin mot det??

Kommentar av Lid

Hej Lotta, tack för ditt svar, när du väl får det, går det över snabbt???

Kommentar av Lid

Vad gör du när anfallet kommer??

Kommentar av Lid

1. Nu skulle jag ta sumatriptan direkt om det kom. Finns receptfritt på Apoteket.

2. Det tar ca 30 min från början till slut, och följer samma mönster.

3. Väntar ut det. Det har ju bara hänt ett par gånger men om det skulle hända då jag kör bil eller så, så skulle jag stanna. Första gången var det jävligt läskigt men nu vet jag ju vad det är så jag blir inte rädd.

Du kan mejla mig om du har fler frågor, för säkrare och bättre svar. Jag har loppan76(snabel-a)gmail(punkt)com.

Kommentar av Lotta

PS. Sumatriptan skulle jag ta för att säkert slippa huvudvärken. Jag har ju inte haft så ont i huvudet men för säkerhets skull. Den hjälper inte mot ögonfenomenet. Men det är å andra sidan inte så jobbigt då man vet att det går bort snabbt.

Kommentar av Lotta

Hej ,,,, var senast i går på akuten för detta fenomen !!! Till mej har dom sagt att ögonmigrän och små tior har samma symtom ,,,måste till akuten direkt när synbortfallet kommer !!! Först när alla prover som finns för att utesluta en tia är gjorda kan man få diagnosen ögonmigrän …. Har skicktröntkat allt från hjärnan ner till hjärtat , scannat pulsådern , sovit med hjärtrytmsmaskin ,,,, ingen förträngning visades ,,,,skönt det !!! Men tydligen måste ja ta flera prover innan ögonmigrän kan fastställas ,,,så innan det får ja besöka vårdcentral, eller akuten ifall det är en tia ,,, hoppas alla prover snart är avklarade ,,,,fick även trombyl efter första besöket ,,förebyggande för stroke / katarina

Kommentar av Anonym

Har haft dessa symptom i flera år av och till (är nu 75 år). Det är väldigt otäckt och kommer helt utan förvarning, men släpper alltid efter en kvart till en halvtimme. Har hittills aldrig fått huvudvärk efteråt. Är jag hemma lägger jag mig direkt och upplever ett fantastiskt ljusfenomen. Kan jämföras med att titta i ett kalejdoskop. Varar det länge får jag nästan panikångest, Men det kommer som sagt utan att jag är stressad eller nervös innan.

Kommentar av Kerstin Andersson
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: